Danová

Autor: Jozef Javurek | 8.4.2006 o 9:00 | Karma článku: 4,72 | Prečítané:  2431x

V roku 1962 na ďalekom slovenskom východe som prvýkrát daroval krv. Potom prišli umelci z Bratislavy, zdravotné problémy aj s problémami zdravotníctva... Dnes je sobota, tak pôjdeme relaxovať na Danovú...

Danová už nie je to čo bývalo. Dnes je to rekreačné stredisko v krásnej a tichej prírode Východných Karpát, 2 km od Poľska v nadmorskej výške 600m. Poloha strediska sa vyznačuje jedinečnou mikroklímou a ničím nerušeným prostredím. Stredisko je vzdialené 6 km od najbližšieho mesta Medzilaborce, ktoré je známe Múzeom moderného umenia Andyho Warhola.

V pamätnom roku 1962 na Danovej nič nebolo okrem tichej prírody. Bolo to miesto, kam smerovali občasné výlety pracovných kolektívov, ako sa im vtedy hovorilo - kolektívy BSP. Tak sa raz naša BSP rozhodla stráviť sobotu v tejto lokalite.

V sobotu sa vtedy pracovalo do dvanástej hodiny, takže sme sa nabalili do autobusu hneď po pracovnej dobe. Proviant už bol pripravený, mal to na starosti kuchár zo závodnej kuchyne. Najdôležitejší bol obrovský hrniec na varenie gulášu v prírode, najväčší aký mali v kuchyni.

Ku gulášu patria aj ďalšie ingrediencie a samozrejme chlieb. Už si presne nepamätám, koľko pecňov chleba sme viezli pre 12 účastníkov, ale presne si pamätám, že sme viezli 12 litrov pálenky a samozrejme aj kopu piva. Táborisko bolo na podobné podujatia pripravené, bolo však treba naznášať drevo z lesa. To bola prvá činnosť v prírode.

Hovorím prvá, ale myslím druhá, lebo prvá vec po príchode musel byť prípitok na zdravie. Keď bolo dreva dosť, na guláš dozeral náš kuchár. Všetko klapalo ako po masle. Veď sa aj hovorí, že kto maže ten ide... A mazať bolo z čoho. Medzitým sa hrali loptové hry, futbal na lúke, volejbal, aj krátke výpady do lesa na huby.

Nevedeli sme sa dočkať gulášu, ktorý sa varil a vôňou dával tušiť tú nádheru až bude v tanieroch. Bol vynikajúci. Lepší guláš vie uvariť len môj martinský švagor. Počasie nám vyšlo ako na objednávku, tak sme sa na mieste zdržali až do tmy. Všetko sa minulo. Neklamem, aj tých 12 litrov...

Za tmy sme dorazili do mesta, cestou bol autobus plný spevu a hladoši, medzi nimi aj ja vylizovali kúskami chleba ten obrovský hrniec, v ktorom ostali iba zvyšky gulášu. To bola tá najchutnejšia porcia, ktorú si z toho dňa pamätám... Bolo to dávno, netvrdím, že na východe sa veľa pije, ale keď sa tam chlapi postavia k problému čelom, veľa toho dokážu.

Veď odvtedy vybudovali na Danovej rekreačné stredisko, kde sú k dispozícii volejbalové a futbalové ihriská, turistické a cyklistické trasy. Súčasťou areálu sú dva lyžiarske vleky. Trate sú pravidelne udržiavané. Motoristi môžu parkovať hneď pod vlekmi. Súčasťou služieb je aj servis lyží. Ale to už vyzerá ako reklama...





Nabudúce: Pravda zvíťazí



Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Termíny na očkovanie ostávajú, nemocnice ich nemôžu zaplniť

Nemocnice navrhujú, aby sa náhradníci prihlasovali cez portál korona.gov.

Dobré ráno

Dobré ráno: V Rusku sa zdvihla protestná vlna. Má sa Kremeľ báť?

V sobotu sa chystajú ďalšie protesty.


Už ste čítali?